Uitgeputte bijnieren schreeuwen om vitamine C

Als er twee organen zijn die je liever niet wilt uitputten, dan zijn het je bijnieren wel. Deze kleine kliertjes produceren meer dan 50 hormonen en zijn behoorlijk bepalend voor hoe je aan een nieuwe dag begint. Voed je ze met voldoende vitamine C dan functioneren ze optimaal.

Waarom uitgeputte bijnieren schreeuwen om vitamine C

Om te begrijpen waarom vitamine C zo belangrijk is voor uitgeputte bijnieren, moet je eigenlijk eerst weten waar je bijnieren zitten en wat hun functie is. Je bijnieren zijn twee kleine organen die als een soort kapje bovenop je nieren liggen. Ze wegen elk ongeveer 5 gram en zijn grijsachtig van kleur. Je bijnieren hebben een super belangrijke functie: ze produceren meer dan 50 verschillende hormonen, waaronder cortisol. Je bijnieren maken dit ‘stresshormoon’ de hele dag door aan en volgen daarbij het dag- en nachtritme. ‘s Ochtends bij het opstaan is je cortisolspiegel het hoogst. In de oertijd was dat het moment dat je – in een relatief gevaarlijke omgeving – op zoek moest gaan naar voedsel en dus klaarwakker en super alert moest zijn. Gedurende de dag wordt er steeds minder cortisol geproduceerd en rond 22.00 uur heeft je cortisolspiegel een dieptepunt bereikt. Je lichaam en geest zijn dan tot rust gekomen en maken zich op om te gaan slapen. Je kunt cortisol dus eigenlijk zien als een hormoon dat je in staat stelt om met stress om te gaan. Dit maakt de toestand van je bijnieren (je cortisol fabriekje) behoorlijk bepalend voor hoe je je gedurende de dag voelt.

Bijnieruitputting

Als je dealt met veel stress maak je gedurende een lange periode te veel cortisol aan. Op gegeven moment raken je bijnieren uitgeput en produceren ze niet te veel, maar juist te weinig cortisol. En dan beginnen vaak de problemen. Symptomen van een bijnieruitputting zijn cravings naar suiker, constant trek hebben in koffie of andere cafeïne houdende drankjes, prikkelbaarheid, niet goed herstellen van een verkoudheid, een verlaagd libido en – misschien wel het belangrijkste symptoom – moe zijn terwijl de dag nog moet beginnen. Herken je jezelf in deze symptomen? Negeer ze niet en onderneem actie. Prioriteit heeft natuurlijk het verminderen van stress, maar dat is waarschijnlijk niet iets dat je à la minute voor elkaar krijgt. Waar je uitgeputte bijnieren wél direct mee ondersteunt, is er voor zorgen dat je voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt. Vooral vitamine C is van belang als je kampt met overbelaste bijnieren.

Vitamine C als redder in nood

Eerlijk is eerlijk: vitamine C is toch een beetje de ‘Henk en Ingrid’ onder de vitamines. Maar als je weet wat deze vitamine allemaal voor je kan doen slik je ‘m elke dag. Zeker als je bijnieren het zwaar hebben. De cellen van je bijnieren verbruiken namelijk meer vitamine C dan de meeste andere cellen in je lichaam. De hoogste concentratie vitamine C in je lijf bevindt zich dan ook in je bijnieren. Maar wat kan vitamine C dan voor je betekenen als je kampt met stress en uitgeputte bijnieren? Het is wetenschappelijk aangetoond dat vitamine C het negatieve effect van stress op je immuunsysteem vermindert en helpt bij vermoeidheid, depressie en angstgevoelens. Daarnaast verlaagt vitamine C stoffen die chronische ontstekingen stimuleren, bestrijdt vitamine C virussen en stimuleert het ontgiftingsprocessen. Ben je topfit? Dan heb je doorgaans genoeg aan 1000 tot 2000 mg per dag. Zijn je bijnieren uitgeput? Dan is een dagelijkse dosis van 3000 tot 4000 mg per dag geen overbodige luxe. Maar ieder mens zit anders in elkaar. Wat voor de één een prima dosis is, kan voor de ander onprettig voelen. Kijk dus vooral wat werkt voor jou.

Bron